Inspirasi & Motivasi, Tazkirah

Adab-adab Berdoa Yang Perlu Kita Tahu Dan Amalkan

Hari Jumaat adalah hari mustajab berdoa. Berdoalah dengan adab-adab berikut :

1. Menghadap qiblat, angkat kedua belah tangan dan menyapu muka di akhir doa.
2. Merendahkan suara di antara bisik dan jahar (lantang).
3. Hadir hati, Khusyu’ dan rendah diri, berserah diri kepada Allah.
4. Datangkan rasa ‘confirm’ doa akan dimaqbulkan dan benar-benar harap kepada Allah swt.
5. Merayu bersungguh maka seeloknya diulang tiga kali.
6. Membuka doa dengan ‘Majami’ al-Hamd’ serta selawat ke atas Rasul salla allahu laihi wasllam dan diakhiri juga sedemikian.
7. Istighfar dan taubat beserta doa, jika ada ZALIMI maruah atau harta orang lain WAJIB DIKEMBALIKAN SEGERA. itu adalah faktor paling kuat untuk maqbulnya doa.
8. Memahami doa yang dipinta.

SELAMAT BERDOA, antara waktu mustajab berdoa di hari Jumaat adalah selepas Asar sebelum Maghrib.

Sumber : Zaharuddin.net
Inspirasi & Motivasi, Tazkirah

Amalan Untuk Wanita Yang Sedang Haid Dalam Bulan Ramadhan

Waktu malam yang kosong tanpa tarawih, jangan dibazirkan dengan menonton TV atau melayari Facebook sahaja. Alangkah ruginya masa itu. Ayuh, kuatkan hati kita untuk terus mencari ruang dan peluang beribadah dalam rangka berzikir dan taqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.

 

 

Antara ibadah-ibadah yang boleh dilakukan :

 

  • BERDOA

Dengan apa sahaja doa termasuk daripada Al-Quran

 

  • MEMBUAT BANYAK AMAL KEBAIKAN

Kepada orang-orang di sekeliling

 

  • BERSEDEKAH

 

  • BERSELAWAT

 

  • BERZIKIR

Bertahlil, bertahmid, bertasbih dan sebagainya

 

  • BERISTIGHFAR

Termasuk apa sahaja istighfar daripada Al-Quran

 

  • MEMBERI MAKAN ATAU MEMASAK

Untuk orang berbuka puasa

 

  • BERKUMPUL BERSAMA-SAMA

Orang yang akan mengingatkan kita kepada Allah

 

  • BANYAKKAN MEMBACA

Buku-buku agama termasuk kitab-kitab hadis

 

  • MENGHADIRI MAJLIS-MAJLIS ILMU

 

  • MENDENGAR BACAAN-BACAAN AL-QURAN

 

  • MENGULANG HAFALAN AL-QURAN

 

Banyak lagi ruang dan peluang beribadah kpd Allah yang boleh kita tembusi. Jangan bersedih wahai para wanita. Sesungguhnya Allah tidak akan menyia-nyiakan amal kebaikanmu.

 

Sumber : Majalah JOM isu no.16

Inspirasi & Motivasi, Kami & Shaklee, Kisah Kami

Rezeki Itu Urusan Allah

Vivix Shaklee

Allah Maha Baik :’)

Kelmarin, saya ada bercerita dengan suami mengenai seorang customer. Customer ini jumpa kami melalui google. Beliau nak beli Vitamin B-complex (gayanya nak segera). Kebetulan, ready stok kami ada yang dah habis pula, baru nak restok juga.

Saya tanya customer tu, jika boleh tunggu 2-3 hari untuk kami hantar. Tetiba senyap. Tapi saya bersangka baik je. Sebelum nak follow up semula, ada terlintas dalam hati jika beliau adalah customer yang sesuai dengan kami, permudahkanlah & jika tidak, semoga dia dah dapat beli dengan orang lain.

Lepas follow up, beliau respon yang dia dah berjaya dapat dengan orang lain. Alhamdulillah, lega rasa hati. Tak rasa kecewa pun, sebab dah memang serahkan dekat Allah. Bukan rezeki kami. Yang penting, kami happy sebab dia dah dapat vitamin tu. 😊

Diringkaskan cerita, pada hari yang sama, sebelum nak tidur malam, Allah hadirkan pula seorang insan nak beli Vivix yang mana nilainya berkali-kali ganda daripada vitamin yang tadi tu. Allahuakhbar! syukur atas rezeki Allah :’)

Betul la kan, rezeki ini bukan urusan kita. Yang penting, sejauh mana kita bersangka baik & yakin dengan Pemberi Rezeki kita. Jika itu bukan rezeki kita, bersangka baiklah, pasti Allah nak beri rezeki yang lebih baik buat kita. 😊

Sekadar berkongsi, bukan niat untuk menunjuk tapi sebagai inspirasi bersama & peringatan buat diri sendiri.

 

With love,

Azean

013-9415831