Umum

Tips menyusukan anak sepenuhnya hingga 2 tahun

Assalamualaikum semua.

Pada kali ini saya nak berkongsi
tentang tips penyusuan.
Seperti yang kita maklum, susu ibu
adalah yang terbaik kepada bayi kita.
Maka, kita mesti berusaha dan berazam
untuk memberi susu ibu kepada bayi kita…sebolehnya hingga 2 tahun.
InsyaAllah, kita boleh! Yakinlah dengan
Allah…rezeki susu itu adalah drpdNya…
Memang kita patut penuhi hak bayi kita.
Tapi, kecualilah kalau ditakdirkan kita
mengalami faktor-faktor tertentu yang membuatkan kita tak dapat nak
susukan bayi kita. Mungkin ada hikmahnya, Allah pasti berikan yg
terbaik buat kita.

Yang penting, kita mesti ada keazaman
yang kuat.
Contohnya, saya dulu masa mengandung,
memang ada perasaan risau, boleh ke saya susukan Yusuf nanti…sebab
siapa yang kenal, saya ini kurus je orangnya. Tapi, saya usaha juga
berdoa banyak-banyak, sbb saya memang bertekad nak beri susu ibu
kepada Yusuf.
Ternyata, susu ibu bukanlah bergantung
kepada faktor saiz badan ibu, akan tetapi ia bergantung kepada
kesihatan ibu.
Alhamdulillah sgt, saya dapat susukan
Yusuf sepenuhnya dan sekarang dah pun masuk tahun kedua ^_^
Semoga Allah terus beri rezeki dan
mudahkan saya utk susukan Yusuf hingga selesai tempoh 2 tahun.
Ok, sebelum kita ke tipsnya, apa kata kita tonton sebuah video ibu menyusu yang best…jom…

Dah tengok?…best kan…dgn izin Allah jua 🙂
Ok, sekarang saya kongsikan antara tips yang
saya dapat sbg ibu menyusu :

  • minda kita mesti sentiasa positif
  • tak boleh ‘stress’
  • pemakanan yang sihat dan seimbang
  • ambil suplemen utk dptkan
    kesihatan yg optimum
Ok, tentang ambil suplemen ni, sgt
penting utk jelas dan faham. Sebenarnya, bukan sbb suplemen itu yg
menjadikan susu bertambah banyak. Tapi, suplemen itu membantu agar
badan kita jadi sihat, cergas dan bertenaga. Jadi, bila badan kita
sihat dgn baik, maka proses penghasilan susu pun bertambah baik 🙂
Saya kongsikan antara suplemen yang
saya amalkan :
  • Vita-Lea – Multivitamin
    yg membantu badan menyerap vitamin & mineral dgn lbh mudah
    (multivitamin ini best, sbb dpt bantu cukupkan nutrisi dan bagi
    tambah tenaga)
  • B-Complex – Mengandungi 8
    jenis vitamin B yg diperlukan oleh tubuh utk mencapai kesihatan
    optimum. ( vitamin ini sgt membantu utk tambah tenaga dan
    kurangkan ‘stress’)
  • Ostematrix – Membekalkan
    kalsium yg hilang dlm badan akibat penghasilan susu.
    (vitamin ini
    bagus juga untuk bantu hilangkan rasa kejang atau sakit belakang
    badan)
  • Alfalfa Complex – Raja
    segala tumbuhan. Membantu menyahkan toksin dlm badan. Menggalakkan
    penghasilan susu. (antara vitamin yg saya plg suka, sbb ia dapat
    juga lancarkan pencernaan dan dpt mengetatkan bahagian kewanitaan
    kita)
  • Vitamin C – Bertindak sbg
    antioksidan serta meningkatkan sistem imuniti badan.
    (vitamin C ni boleh jadikan kulit
    kita semakin sihat dan cantik juga tau)
  • ESP – Sumber protein
    berasaskan non-GMO soya terbaik, membekalkan protein utk si ibu,
    mengurangkan rasa lapar, mengelakkan ibu drpd mengambil lbh banyak
    snek/kudapan yg tidak sihat akibat sering lapar serta membantu dlm
    penghasilan susu yg lebih cepat.
(ESP mmg terbaik utk
ibu2 agar sentiasa kekal bertenaga sepanjang hari)
Itu sahaja buat
perkongsian kali ini, semoga bermanfaat buat ibu-ibu utk mencuba dan
mengamalkan antara tips penyusuan yang saya ceritakan ini.
Kalau ada sebarang
pertanyaan atau nak ‘sharing’ tentang perkara berkaitan, jemputlah
hubungi saya, InsyaAllah, sedia utk membantu 🙂
Azean @ Ummu Yusuf
– 0139415831 (whatsapp pun ok ^_^)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge